Sunday, November 2, 2014

MINTA SYARIKAT AIR NEGERI SEMBILAN (SAINS) GUNA BUDI BICARA SEBELUM BEKALAN AIR DIPOTONG

Baru-baru ini SAINS menjalankan  operasi pemotongan air di kawasan perumahan Taman Tuanku Jaafar. Apa yang mendukacitakan, notis pemotongan di sampaikan melalui peti surat yang bertarikh terkebelakang (backdated) dan melaksanakan pemotongan air pada hari yang sama. Maka dengan itu, pengguna  yang mempunyai tunggakan bil tidak diberi kesempatan  menyimpan sedikit  air untuk bersolat, minum dan memasak.

Ada banyak keberangkalian pihak penguna tidak menjelaskan bil antaranya kesibukkan tugasan, terkhilaf dan keengganan. Pengunaan air untuk seisi rumah bukanlah banyak seperti dikawasan kilang yang bermotif keuntungan tapi hanya sekadar bersolat, mandi, minum dan sebagainya.

Oleh itu, tunggakan bukanlah sekitar ribuan ringgit yang boleh menjejaskan aliran tunai operasi SAINS. Keutamaan sepatutnya ditumpukan di kawasan yang melibatan pengguna berorientasi perniagaan.

Saya percaya pengguna asas harian  telah banyak berteloransi dengan pihak pembekal air terutama semasa hari-hari penyelengaraan paip dan catuan  air. Oleh itu, apalah salahnya pihak pengurusan SAINS memberi sedikit masa untuk pengguna rumah menadah air atau memberi sedikit ruang untuk mereka menjelaskan bil tertunggak.

Sikap memberi notis bertarikh kebelakang adalah tidak bermoral dan beretika. Di harap pihak pengurusan SAINS segera  menyiasat samada petugas mereka menyampaikan notis-notis tersebut lebih awal sebelum operasi pemotongan air dilaksanakan.

Saya khuatir perbuatan yang tidak beretika boleh disalah tafsirkan oleh rakyat membenci kerajaan dan memdorong pihak lain mengambil kesempatan. Saya tidak dapat bayangkan imej SAINS sekiranya ada pihak lain yang datang membantu membekal air untuk orang Islam mendirikan solat setiap waktu. Maka dengan itu, pengurusan SAINS perlu sensitif pada setiap tindakan  yang dianggap tidak popular.

 Sebagai mewakili agensi kerajaan, SAINS perlu menunjukkan keupayaan, perhubungan awam dan imej  yang baik  serta keiklasan sebagai agen kerajaan pemerintah yang peka dengan rakyat jelata.