Sunday, November 9, 2014

MINTA PENCAPAIAN OPERASI PENGUATKUASAAN DIKONGSI BERSAMA DENGAN PEMIMPIN DI TAMAN PERUMAHAN

Sejak kebelakangan ini isu penguatkuasaan oleh pihak berkuasa tempatan banyak dipertikaikan kerana ada keberangkalian pemilihan  tempat operasi  bersifat terpilih dari ancaman atau provokasi oleh pihak komuniti  yang melindungi oleh kumpulan atau individu tertentu.

Oleh itu, kawasan yang tiada ancaman kebiasaan menjadi sasaran berulangkali operasi penguakuasaan samada operasi pemotongan air dan elektrik bagi memenuhi Petujuk  Pretasi Utama atau Key Performance Indicator (KPI) setiap kakitangan terlibat tanpa melihat kesemerataan pola  kawasan dimana penguatkuasaan di buat.

Untuk membuktikan operasi penguatkuasaan tidak bersifat terpilih, pihak pengurusan berkuasa tempatan perlu  bijak merancang pola  taburan operasi penguatkuasaan yang bersifat adil kepada komuniti atau taman perumahan yang lain. Ini bermaksud, pihak penguatkuasa tidak memihak dan berkompromi dengan pihak lain semasa menjalankan tugas.

Ada suara-suara menyatakan kawasan-kawasan industri atau dimana kelompok masyarakat yang memihak kepada parti pembangkang atau kawasan yang majoritinya satu kaum tidak digempur dalam operasi pemotongan bekalan air, elektrik dan sebagainya.

Bagi memperbetulkan  persepsi ini, disyorkan pihak pengkuatkuasa tempatan berkongsi maklumat dengan  pemimpin komuniti di taman perumahan dibawah pentadbiran pihak berkuasa bagi membuktikan  keadilan menjadi keutamaan.

Masyarakat kini  ingin tahu bahawa tindakan undang-undang dibuat tidak memilih individu, syarikat,  tempat, kaum serta kumpulan pendesak.